Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:04:32.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

vrijdag, 19 september 2003

Forbes: Bill Gates still world's richest man. Forbes magazine released its list of the 400 wealthiest U.S. citizens Thursday, revealing that once again Microsoft Corp. Chairman and Chief Software Architect Bill Gates has not only grabbed the top spot but is the world's richest man with a net worth of $46 billion. Shaking off a macroeconomic slowdown, the war in Iraq and legal scrutiny of his software empire, Gates managed to increase his personal fortune by $3 billion over his net worth of $43 billion on the 2002 list. Forbes' editors pinned Gates' success on his Windows operating system's hold on the market, running on 94 percent of desktop computers, as well as Microsoft's ambition to move beyond PCs to TVs, cell phones, cars and wristwatches. Forbes also said that Gates is "methodically diversifying" -- selling off 20 million Microsoft shares a quarter and then reinvesting the money. [InfoWorld: Top News]

De hele wereld in recessie, maar Bill lacht zijn l*l uit zijn broek als ie zijn laptopje openklapt. 94 procent, vier-en-negentig procent van de computers draait op zijn besturingsprogramma. We hadden een heel andere wereld kunnen hebben. Met snellere, stabielere en bovenal goedkopere besturingssytemen die onderling concurreren en zich houden aan standaarden waardoor ze compatible zijn. Een beetje zoals de browsers dat zijn, euh, waren. Ach, Bill valt weinig te verwijten, hij is gewoon sluw. En de wereld gemakzuchtig, kortzichtig en slaafs. We maakten hem een monopolist, eerst met zijn besturingssyteem, dat dus heel duur blijft en zonder concurrentie. De concurrenten in naam (Linux, Apple) zijn zo klein dat ze niet hard kunnen concurreren met lagere prijzen of technologische voorsprong, bovendien zijn ze niet compatible, daar zorgt Bill ook wel voor met zijn gesloten standaarden. Op internet gebruikt iedereen inmiddels kritiekloos Internet Explorer, sites worden zelfs voor die browser geoptimaliseerd zodat andere browsers niet meer compatible zijn. En zo kan Bill lekker door, is iets goed dan koopt hij het (een vroeg voorbeeld is Hotmail) of maakt het na - met zoveel ge(we)ld dat concurrenten de vernieling ingaan of nog net in leven blijven maar dan wel in de marge (Netscape, ICQ/AIM, Realplayer). En dat geld, dat krijgt hij met bakken van ons binnen. En met geld maak je weer geld. Heel gevaarlijk eigenlijk. Bijna alle computers draaien op zijn software. En het internet is eigenlijk ook van Bill, want wie gebruikt Bill's IE niet? Vaak moet je wel..
8:57:10 PM  
   |

Geheimen van een goede relatie

Vrijdagochtend. Ik blader door Elsevier. De tien geheimen van een goede relatie, is de kop boven een artikel. En boven die kop: Wat nou liefde? Mijn gedachten gaan naar vanmiddag. Dan haal ik Thomas van school. Ik ben weer weekendvader. Een vrouw, lees ik, plaatste na mislukte relaties "die allemaal gepassioneerd begonnen" een advertentie: "Vrouw zoekt prins. Paard geen bezwaar." Dat paard, daarmee bedoelde ze de onhebbelijkheden van haar beoogde prins. Ze is nu veertien jaar gelukkig getrouwd. "En dan bedoel ik met gelukkig niet groots en meeslepend. Maar warm, vertrouwd en kameraadschappelijk." Ik moet denken aan een vriend van me, inmiddels getrouwd, twee kinderen. "Niet groots en meeslepend" is op de relatie die hij en zijn vrouw hebben van toepassing, zeggen ze zelf ook. Na mislukte relaties besloten ze voor elkaar te kiezen, al was er geen ontembare passie. Het voelde gewoon okay ofzo. En hun relatie lijkt me inderdaad "warm, vertrouwd en kameraadschappelijk".

De tien geheimen van een goede relatie
  1. Zelfkennis
  2. Mensenkennis
  3. Gelijkgezindheid
  4. Gelijkwaardigheid
  5. Inlevingsvermogen
  6. Sociale vaardigheid
  7. Aanpassingsvermogen
  8. Betrouwbaarheid
  9. Intelligentie
  10. Seksuele bevrediging

Als ik zo'n lijstje moest bedenken zou er iets volgen als: liefde-respect-aandacht-intimiteit.. Maar al lezende denk ik, já.. Zelfkennis is het begin van alles. Weten wat je wilt in het leven, wat je te bieden hebt en wat je van de wereld en de mensen om je heen verlangt. Op nummer-2 komt dan automatisch mensenkennis. Die twee lijken me inderdaad de fundering van een goede relatie. Niet alleen van een liefdesrelatie. Van menselijke relaties in het algemeen. Als je jezelf goed kent en anderen redelijk aanvoelt, kan je grenzen bepalen en bewaken. De juiste verwachtingen hebben en scheppen. En teleurstellingen voorkomen, bij jezelf en bij de ander.

En dan de rest van het lijstje. Gelijkgezindheid lijkt me voortvloeien uit 1 en 2, als je uit bent op een gezonde relatie. En natuurlijk, je zoekt iemand uit die een andere persoonlijkheid heeft, maar niet iemand met wie de verschillen onoverkomelijk zijn. Je zoekt iemand voor wie je respect hebt en die het omgekeerde voor jou heeft (4). Enfin.. Ik ga (als een echte man, hè) meteen door naar de seks. Helemaal onderaan gek genoeg. Maar 't is wel een soort barometer van de relatie begrijp ik. "Als de lust of wil om te vrijen bij een van de partners ontbreekt, dan maakte de verhouding weinig kans meer." Dat geloof ik wel ja.

Ik denk terug aan mijn liefdes. En aan wat er fout ging. En aan de punten 1 en 2. Zelfkennis en mensenkennis, daar ontbrak het me nogal eens aan. En telkens had ik de illusie dat ik al wel héél wijs was op die gebieden. Gelukkig heb ik die wijsheid nu wel.. ;)
6:31:47 PM     | 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: