Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:14:39.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 20 oktober 2004

Live Bookmarks

Hey, Martin. Ik krijg die live bookmarks niet goed aan de praat. Bij sommige sites verschijnt een RSS symbooltje onderin de balk; dan kan je door daar op te klikken een live bookmark maken. Maar.. bij Omroep Brabant bijvoorbeeld verschijnt dat icoontje niet.

Wat nu? De lezer die me deze vraag stelde, heb ik beloofd het hier uit te leggen:

1. Ga op zoek naar een RSS-icoontje op de site zelf. Bij Omroep Brabant staat dat op de voorpagina. Klik op die afbeelding met je rechtermuisknop en kies: Copy Link Location.
2.
Open de Bookmarks Manager (Bookmarks > Manage Bookmarks) en kies daar File > New Live Bookmark...
3.
Geef deze Live Bookmark een naam (in dit geval: 'Omroep Brabant') en plak het adres (ctrl-V) in het veld Feed Location. Het adres dat je (in stap 1) gecopieerd had verschijnt:
4.
De eerste Live Bookmark is een feit! Ik heb hem geplaatst in een submapje dat ik RSS heb genoemd en heb aangemaakt in de Bookmarks Toolbar Folder. Mappen en bookmarks die in deze laatste map zitten, verschijnen in de balk vlak boven je browser-venster:


5.
Ok, nu ik dit heb uitgelegd, nog een ander handigheidje. FireFox kan met talloze extensies worden uitgebreid. De meeste extensies staat op mozilla.org, en kunnen daar met een paar muisklikken worden geinstalleerd.

Een handige is Adblock. Standaard heeft FireFox al een pop-up-blocker die een hoop ongewenste reclame tegenhoudt. Maar Adblock houdt ook banners op pagina's tegen. Adblock staat op dit moment op de voorpagina in het lijstje meest populaire extensies. Klik op Install Now en er verschijnt een venster. Klik in dat venster weer op de knop Install Now.

6.
Je moet FireFox even herstarten. En dan kan je advertenties weghalen door met je rechtermuisknop op een advertentie te klikken en te kiezen: Adblock image. Die advertentie zal daarna nooit meer verschijnen.

Als je wildcards (sterretjes) gebruikt, dan hou je nòg meer tegen:

  • Als ik van het bovenstaande voorbeeld http://images.ads.telegraaf.nl/* maak, dan houdt hij voortaan alle plaatjes tegen vanaf een locatie die met images.ads.telegraaf.nl/ begint.
  • Als ik van het andere voorbeeld *doubleclick.net* maak, dan houdt hij plaatjes tegen van alle adressen waar voor òf na doubleclick.net iets staat (dus ook nl.doubleclick.net). Héél effectief.
7.
Wat nu als je ineens tevéél tegenhoudt? Je hebt bijvoorbeeld *ad* gedaan, waardoor je niet alleen advertenties tegenhoudt, maar ook ad.nl (Algemeen Dagblad)?

Onder Tools > Adblock > Preferences vind je de 'zwarte lijst' en daar kan je gewoon weer dingen uithalen of veranderen.

8.
Er zijn nog heel veel andere handige extensies. Zo kan je FireFox uitbreiden met een volwaardige RSS-lezer, een FTP-programma, een html-editor, noem maar op. Prachtig!

9:30:53 PM     |
 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: